Intendent w placówce żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży
Chcesz wziąć udział w tym szkoleniu?
Masz pytania?
Chcesz uzyskać certyfikat za przebyte szkolenie?
Informacje o szkoleniu
INTENDENT W PLACÓWCE ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY.
W trakcie szkolenia uczestnicy zapoznają się z obowiązkami intendenta w odniesieniu do zasad żywienia dzieci i młodzieży w zakładach żywienia zbiorowego. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące podstawy żywienia dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad i elementów HACCP.
Warsztaty kierowane są do:
- pracowników zakładów żywienia zbiorowego pracujących w przedszkolach, żłobkach, szkołach, ośrodkach szkolno-wychowawczych, internatach;
- intendentów;
- kucharzy;
- dietetyków;
- właścicieli firm cateringowych dostarczających posiłki dla dzieci i młodzieży.
Korzyści po ukończeniu szkolenia:
- zapoznanie się z zasadami żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży;
- poznanie obowiązków intendenta wynikających z przepisów prawa pracy i bhp;
- omówienie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi;
- poznanie obowiązków związanymi z opracowywaniem procedur/instrukcji/dokumentacji dotyczącej GHP, GMP, HACCP.
PROGRAM SZKOLENIA
I BLOK
- rola intendenta w placówce oświatowej;
- system HACCP oraz zasady GHP i GMP;
- dokumentacja HACCP;
- akty prawne dot. żywienia w placówkach oświatowych.
II BLOK
- potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży;
- informowanie o alergenach jako wymóg prawny;
- metody obróbki kulinarnej – jako jeden z głównych CCP (krytyczny punkt kontroli) w HACCP
- intendent jako kreator zdrowego żywienia w placówkach oświatowych.
Szkolenie poprowadzi: ekspert wiodący w projektach z zakresu zdrowego żywienia przy Ministerstwie Edukacji. Trener promujący zasady i wartości zdrowego żywienia w placówkach oświatowych. Doświadczony szkoleniowiec prowadzący warsztaty kulinarne i jednocześnie osoba odpowiedzialna za HACCP w placówkach oświatowych. . Technolog żywienia do opracowania i wprowadzaniu praktyk GHP, GMP oraz systemu HACCP w placówkach zbiorowego żywienia.
- Termin szkolenia: 21.02.2025 r. 09.30 – 14.30
- Miejsce szkolenia: on-line w czasie rzeczywistym
- Koszt szkolenia dla 1 osoby: 499,00 złotych netto + VAT za osobę