Intendent w Placówce Żywienia Zbiorowego Dzieci i Młodzieży
Chcesz wziąć udział w tym szkoleniu?
To szkolenie jeszcze nie ma ustalonej daty. Wkrótce może się pojawić nowy termin. Jeśli odpowiada ono na Twoje potrzeby, napisz do nas, przygotujemy ofertę specjalnie dla Twojej firmy/ instytucji.
Masz pytania?
Chcesz uzyskać certyfikat za przebyte szkolenie?
Informacje o szkoleniu
Szkolenie 2-dniowe, łącznie 20 godzin szkoleniowych!
W trakcie szkolenia uczestnicy zapoznają się z obowiązkami intendenta w odniesieniu do zasad żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące podstawy żywienia dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad i elementów HACCP.
Warsztaty kierowane są do:
- pracowników zakładów żywieniowa zbiorowego pracujących w przedszkolach, żłobkach,
- szkołach, ośrodkach szkolno-wychowawczych, internatach;
- intendentów;
- kucharzy;
- dietetyków;
- właścicieli firm cateringowych dostarczających posiłki dla dzieci i młodzieży.
Korzyści:
- zapoznanie się z zasadami żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży;
- poznanie obowiązków intendenta wynikających z przepisów prawa pracy i bhp;
- omówienie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi;
- poznanie obowiązków związanymi z opracowywaniem procedur/instrukcji/dokumentacji
- dotyczącej GHP, GMP, HACCP.
I BLOK
- rola intendenta w placówce oświatowej;
- gospodarka magazynowa i jej organizacja;
- system HACCP oraz zasady GHP i GMP;
- dokumentacja HACCP;
- akty prawne dot. żywienia w placówkach oświatowych.
- potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży;
- podstawowe składniki odżywcze w żywieniu dzieci i młodzieży;
- najczęstsze wady w żywieniu dzieci i młodzieży;
- informowanie o alergenach jako wymóg prawny;
- metody obróbki kulinarnej – zalecenia;
- zasady układania jadłospisów;
- modyfikacja jadłospisów pod kątem ich atrakcyjności i zdrowego stylu życia;
- intendent jako kreator zdrowego żywienia w placówkach oświatowych.
W ramach szkolenia zapewniamy:
- materiały szkoleniowe;
- wykwalifikowaną kadrę trenerską;
- materiały piśmiennicze,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia dla każdego Uczestnika.
Szkolenie poprowadzi
Ekspert wiodący w projektach z zakresu zdrowego żywienia przy Ministerstwie Edukacji.
Trener promujący zasady i wartości zdrowego żywienia w placówkach oświatowych.
Doświadczony szkoleniowiec prowadzący warsztaty kulinarne i jednocześnie osoba odpowiedzialna za HACCP w placówkach oświatowych.
Chcesz wziąć udział w tym szkoleniu?
To szkolenie jeszcze nie ma ustalonej daty. Wkrótce może się pojawić nowy termin. Jeśli odpowiada ono na Twoje potrzeby, napisz do nas, przygotujemy ofertę specjalnie dla Twojej firmy/ instytucji.